Economie

Financiële polderclub stopt

06-02-2013 11:28

Het ene samenwerkingsverband tussen de overheid en de financiële sector wordt ingeruild voor het andere. Waar vrijdag de overheid en het bankwezen weer een stapje dichterbij elkaar kwamen, zijn de partijen vandaag weer een stapje uit elkaar gegaan.

Het Ministerie van Financiën stapt uit het Holland Financial Centre (HFC). Het lijkt daarmee slachtoffer van de nationalisatie van SNS. Het HFC is een lobbyclub met leden van financiële instellingen en de overheid.

van Keulen

Voorzitter van de lobbyclub was tot voor kort Sjoerd van Keulen. De oud CEO van SNS Reaal ligt zwaar onder vuur door de puinhoop bij SNS Property Finance en de nationalisatie van de bank. Hij legde zondag al zijn voorzittersfunctie neer.

Minister Dijsselbloem gaf zondag in Buitenhof aan het HFC in de huidige vorm stop te willen zetten. Ook de financieel woordvoerders van coalitiepartijen PvdA en VVD wilden niet meer met de belangenclub geassocieerd worden. De positie van de lobbyclub werd daarmee onhoudbaar.

Belangenverstrengeling

In het HFC waren leden van het ministerie van Financiën  De Nederlandse Bank (DNB), de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en marktpartijen vertegenwoordigd. De schijn van belangenverstrengeling werd hiermee te groot.

Het HFC werd in 2007 gestart om ‘kennis en kunde te bundelen’ en daarmee de financiële sector in Nederland op de kaart te zetten. Dat werd niet echt een succes, concrete voorbeelden zijn nauwelijks te geven. Nu het ministerie uit het HFC stapt, zullen de andere leden van het HFC met een plan moeten komen over de toekomst van de lobbyclub. De overheid stak jaarlijks zo’n 3 miljoen subsidie in het HFC.