Portemonnee

Wilders en Krol komen op voor verwende bejaarden

05-02-2013 13:00

Ouderen hebben het beter dan ooit. Waar het ‘vroeger was alles beter chagrijn’ vandaan komt, is dan ook een raadsel. De 65-plussers zijn helemaal niet zo slecht af. Geert Wilders (PVV) en Henk Krol (50PLUS) die vanuit de oppositiebankjes dikke vrienden zijn geworden, zijn succesvol aan het draaien met feiten. 

Vroeger toen alles beter was, waren ouderen zonder kinderen arm, ze konden immers niet voor hun eigen inkomen zorgen. Vadertje Drees kwam in 1957 met zijn Algemene Ouderdomswet (AOW) om aan dit onrecht een einde te maken. Maar ouderen vinden nog steeds dat ze arm zijn, gelukkig beschermt Henk Krol ze tegen het grote boze bezuinigingskabinet.

Feiten

De pensioendiscussie is een favoriet stokpaardje van Krol. Maar feiten krijgen we maar niet. Zelfs als het in Nederland toch zeer gerespecteerde Sociaal en Cultureel Planbureau met een onderzoek komt, trekt Krol doodleuk de betrouwbaarheid van zo’n onderzoek in twijfel. Wordt hij met een meisje van jongerenclub G500 aan tafel gezet, kloppen haar feiten ook niet. Keer op keer roepen dat de feiten niet kloppen is niet heel sterk. Wat zijn de feiten wel? Hoe rijk zijn ouderen op dit moment? The Post Online zoomt in op het aantal ouderen, hun vermogen en hun inkomsten.

Eerst de hoeveelheid ouderen. Krol vindt de rapporten van het SCP dus onbetrouwbaar. Om hem tegemoet te komen, gebruiken we een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een bureau met een aardig betrouwbaar imago. Het CBS voorspelt dat het aantal 65-plussers tot 2040 toeneemt van 2,7 miljoen naar 4,6 miljoen. Een aardige toename. Iemand moet die toename financieren, die kleine 2 miljoen extra AOW-tjes.

Vermogen

Dan de huidige feiten. Het CBS berekende in 2012 met zijn rapport Welvaart in Nederland het gemiddelde vermogen per leeftijdsgroep. De alleenstaande 65-plusser heeft volgens dat rapport een gemiddeld vermogen van 170.000 euro. De huishoudens met een hoofdkostwinner ouder dan 65 heeft zelfs een gemiddeld vermogen van 278.000 euro. Tegenover een vermogen van 94.000 euro voor mensen tussen 35 en 44 is dat zeker niet gek.

Dat ouderen een groter vermogen hebben is logisch, ze hebben vaak hun huis afbetaald en gespaard voor hun oude dag. De discussie over het ‘opeten van een huis’ hoeft hier niet heropend te worden. Maar tot je dood op dat gespaarde vermogen blijven zitten en het vervolgens naar je familie en de erfbelasting schuiven is ook zonde.

Inkomens

Qua inkomsten zijn 65-plussers volgens het CBS niet de allergrootste verdieners. Met een gestandaardiseerd inkomen van 23.700 euro haalt de groep zo goed als evenveel binnen als de groep tussen de 35 en 44 jaar. Het CBS definieert het gestandaardiseerd inkomen als: ‘Het besteedbaar inkomen gecorrigeerd voor verschillen in grootte en samenstelling van het huishouden.’ Oftewel het inkomen wordt omgerekend naar een eenpersoonshuishouden. Vergelijkt wel zo makkelijk.

De groep daaronder tussen de 55 en 64 jaar is qua gestandaardiseerd inkomen met 26.800 euro de koploper. De toekomstige 65-plusser dus. De huidige 65-plusser heeft een gestandaardiseerd inkomen wat net zo hoog is als de ‘hardwerkende Nederlander’ tussen de 35 en 44. Lang niet gek toch? Zeker als het gemiddelde vermogen een dikke 180.000 euro hoger ligt.

Chagrijn

Het chagrijn in de politiek over de positie van ouderen is overigens een terechte afspiegeling van de samenleving. Het CBS laat in het eerder aangehaalde rapport ‘Welvaart in Nederland’ zien dat het consumentenvertrouwen bij 65-plussers het sterkst daalt. Waar het vandaan komt, is onduidelijk want ouderen in Nederland hebben gemiddeld een zeer dikke portemonnee.

Gevolgen van maatregelen voor ouderen zijn onmogelijk hard te maken. Zeker met een 50PLUS partij die roept dat alle feiten niet kloppen. Ook The Post Online heeft geen glazen bol. Maar dat ouderen op dit moment gewoon hartstikke rijk zijn, is duidelijk.