Business

Opgestapte SNS baas: ‘Ambtenaren waren tegen nationalisatie’

01-02-2013 10:45

Supercommissaris Rob Zwartendijk trad vannacht af als voorzitter van de Raad van Commissarissen van SNS Reaal. Hij was tegenstander van nationalisatie van de bank. Hij praat EXCLUSIEF met ThePostOnline.

Volgens minister Dijsselbloem bent u afgetreden omdat u geen verantwoordelijkheid wilde dragen voor nationalisatie.

“Dat klopt, ik was voorstander van een private oplossing. Daar hebben we lang aan gewerkt, tot gisteravond, maar het is niet gelukt. Vannacht heb ik mijn ontslag ingediend.”

Wat was de precieze reden dat u geen geloof hechtte aan nationalisatie?

“Het voert te ver om in alle details te duiken, maar in principe ben ik er geen voorstander om alle problemen van een bank bij de overheid te plaatsen. Ik constateerde dat er een hele hoop ambtenaren waren die ook voor de private oplossing wilden kiezen. Ik denk dat we gebaat zijn bij een onafhankelijke financiële sector, en ik geloof dus dat het niet verstandig is om de sector altijd maar onder de paraplu van de overheid te laten schuilen. Nu komt er nog een bank bij, na ABN en ASR, de verzekeraar. We moeten nog maar zien of we daar een goede oplossing voor vinden.”

Dijsselbloem meent dat hij ingreep om de rekeninghouders te beschermen.

In ons voorstel zou dat ook zijn gebeurd.”

U was voorstander van de ‘bad bank’ oplossing? De slechte delen onderbrengen bij een staatsbank en de goede delen verkopen aan de Britse durfkapitalist CVC?

“Nogmaals: ik ga daar niet op in. Maar een bad bank oplossing zou een mogelijkheid kunnen zijn.”

U bent 73. U heeft vele stormen doorstaan als commissaris en bestuurder. Bij Numico, bij Ahold, bij Nutreco. Dit was er wéér eentje?

Lacht: “Mijn vrouw zegt steeds: ‘wanneer ga je nou eens met pensioen?’ Dan serieus: ‘De financiële sector is niet mijn wereld, hoewel ik heel leuk heb gewerkt, al was het wel weer heel druk met al die conference calls. Ik ben eigenlijk een retailer en een marketeer, niet echt een financiële man, maar het was boeiend om leiding te geven aan een team en proberen de neuzen dezelfde kant op te krijgen.”

Maar geen happy end als Numico?

“Numico was een prachtverhaal (Zwartendijk redde samen met Jan Bennink in 2002 het vitaminebedrijf uit een benarde positie, MK). Nutreco (een internationale visverwerker), ook een prachtverhaal. Ahold! Ja, dat is toch anders dan de financiële sector, omdat je met tastbare producten werkt.”

zwartendijk