Business

Uitschrijven referendum kost Nederland 31 miljoen

24-01-2013 18:31

Sinds de speech van David Cameron is de referendumhype los. Diederik Samsom zei er gisteravond niet bang voor te zijn. PVV-leider Geert Wilders daagde Samsom daarop vandaag uit om zo’n referendum daadwerkelijk te organiseren. Ook in Italië is het woord aangekomen. Maar we waren aan het bezuinigen toch? Dus immer de vraag: Wat kost dat?

Op 1 juni 2005 stemde Nederland in een soortgelijk referendum over de Europese Grondwet. U weet wel, die grondwet die er door het Nederlandse ‘nee’ en het Franse ‘non’ niet kwam maar er afgeslankte vorm ineens toch was.  De volksraadpleging in 2005 is, om de kosten van een referendum anno 2013 uit te kunnen rekenen, een mooi startpunt.

Grondwet

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) liet in naar aanleiding van het Grondwetreferendum een onderzoek uitvoeren naar de kosten ervan.  € 23.712.380,- was de conclusie over het referendum in 2005. Deze kosten kwamen aardig overeen met wat de politiek destijds verwachtte. Een kleine 24 miljoen dus voor de de organisatie van hele circus, de mensen achter het tafeltje op het stemlokaal en een mediacampagne om te zorgen dat mensen komen stemmen.

Om dit bedrag representatief te maken voor 2013 moet een inflatiecorrectie worden toegepast. De jaarlijkse inflatie vanaf 2005 zorgt ervoor dat een referendum volgens het onderzoek uit 2005 in 2013 € 27.293.189,- zou kosten.

Campagne

In het onderzoek van VNG waren kosten opgenomen voor ‘een opkomstbevorderende campagne’. Wat niet in was meegenomen waren de kosten van de campagnes om de keuze van de kiezer te beïnvloeden. Dat is een raar systeem in de politiek. Even uitleggen. Op het moment dat een referendum wordt gehouden om  het volk te laten spreken over een belangrijk besluit, proberen de volksvertegenwoordigers, de keuze van het volk te beïnvloeden. Zodat de volksvertegenwoordiger die democratisch is gekozen probeert heel democratisch de uitslag van de referendum te beïnvloeden. Snapt u het nog?

Goed, zo’n campagne kost geld. Zo’n 3,5 miljoen trok het kabinet er toentertijd voor uit. Tegen dezelfde inflatiecorrectie wordt dat een bedrag van €4.028.535 in 2013. Totale kosten dus €31.321.724,-. Wegblijvende bij de onzekerheid die een referendum over de EU oproept en wat voor miljardenschade dat oplevert voor een open economie als Nederland, kost het pure organiseren van van een referendum dus 31 miljoen euro.

Peiling

Maurice de Hond is er uiteraard als de kippen bij. Hij peilt of Nederlanders een referendum willen. Weten we dat ook. Kunt u ook even peilen of Nederland een peiling wil over een referendum? Nederlanders zijn het stemmen nog niet beu en willen best nog een keer naar de stembus aldus de Hond. Samsom heeft geen boodschap aan peiler de Hond en heeft inmiddels aangegeven niets te voelen voor een extra referendum. Heeft de PvdA-leider toch maar weer mooi 31 miljoen weten te bezuinigen vandaag.