Economie

Fitch streept Europa weg

24-01-2013 14:14

Het afstempelen van bankobligaties zou SNS Reaal kunnen redden, opperde de Tweede Kamer gisteren. Kredietbeoordelaar Fitch veegde dit vanmorgen van tafel: ‘Als een belangrijk land in Europa obligaties afstempelt, dan betekent dat een totale wijziging van hoe wij naar banken kijken.’ Daarmee is het faillissement van het bankensysteem in Europa getekend. 

SNS Reaal zit in zwaar weer. Afstempelen van achtergestelde obligaties kan een oplossing zijn om de bank wat meer lucht te geven. Kredietbeoordelaar Fitch dreigt echter met verstrekkende gevolgen als Nederland dit doet.

Schuldeisers

Jaap Koelewijn, hoogleraar corporate finance legt op Radio 1 uit hoe het zit: De financiers van SNS Reaal zijn grofweg op te delen in drie groepen: aandeelhouders, obligatiehouders en achtergestelde obligatiehouders. Op het moment dat een bank failliet gaat zijn obligatiehouders, net als spaarders bij de bank, schuldeisers. Zij eisen dus via de curator hun geïnvesteerde geld terug.

Bij een achtergestelde obligatie wordt afgesproken dat de investeerder zijn geld bij een faillissement terugkrijgt nadat alle andere schuldeisers hun geld hebben teruggekregen. Dit betekent een groter risico en dus een hogere rente voor de investeerder. Een bewuste keuze.

Aandelen niks waard

Als er dan nog wat overblijft, zijn de aandeelhouders als feitelijke eigenaars van het bedrijf aan de beurt. Dat die nergens meer op hoeven te rekenen, lijkt wel duidelijk. De vraag naar het aandeel is miniem geworden, wat resulteert in de dramatische koers van het aandeel SNS Reaal. De aandelen die ooit voor zeventien euro op de beurs startten, staan inmiddels op zeventig cent.

Om uit de financiele problemen te komen overweegt SNS Reaal dus om zijn obligaties ‘af te stempelen’. Oftewel, u heeft pech, het geld is weg. Voor dat risico heeft u van te voren getekend.

Afstempelen

Kredietbeoordelaar Fitch vindt dat wanneer SNS Reaal zou kiezen voor het ‘afstempelen’ van obligaties, dat gevolgen heeft voor alle Europese banken. Het is immers zeer ongebruikelijk voor een stabiele economie om obligaties van een bank ‘af te stempelen’, volgens de kredietbeoordelaar. Fitch dreigt met forse maatregelen die invloed kunnen hebben op alle Europese banken. Om SNS Reaal niet om te laten vallen, kijkt men dus met een meer dan schuin oog naar de staatskas. Laat daar nou net, niet zoveel inzitten á moment.

Fitch laat de obligatiehouders als financier van het vreemd vermogen van een bank niet meebetalen, nu de bank dreigt om te vallen. De Staat moet deze obligaties maar opkopen om de bank overeind te houden. Oftewel, zo’n bank is niets meer waard. SNS als zogenaamde too-big-too-failbanken kan eigenlijk niet failliet gaan.

Failliet

Met het buiten schot houden van de financiers van vreemd vermogen is het faillissement van Europa getekend. Too-big-too-failbanken kunnen doen wat ze willen en de financiers van vreemd vermogen kunnen hier niet voor opdraaien. Alleen voor de aandeelhouders bestaan er nog riscio’s. Maar wat als het mis gaat? Aah joh, dan kloppen we toch even aan bij de belastingbetaler.

Mister Euro Jeroen Dijsselbloem, die in zijn vrije tijd Minister van Financiën van Nederland is, overlegt vandaag met de Kamer over de problemen bij SNS Reaal. Als hij zwicht voor de druk van Fitch, heeft hij ook als Mister Euro nog heel wat uit te leggen.