Werkloze piloten verongelijkt over terugbetalen lening

17-01-2013 15:33

Er zijn in Nederland de laatste jaren meer piloten opgeleid dan er stoelen beschikbaar zijn in cockpits. Als gevolg daarvan zijn er nu een hoop jonge, werkloze piloten. Super zuur voor ze, want iedereen die net is afgestudeerd wil maar één ding: aan de slag. Dat de werkloze piloten teleurgesteld zijn, is dan ook zeer begrijpelijk. Wat minder begrijpelijk is, is dat ze vooral ook bóós zijn. 

De piloten zijn boos op de ABN Amro. Dat is de bank die ze het forse bedrag (gemiddeld 150.000 euro) heeft geleend dat nodig was om de pilotenopleiding te kunnen betalen.

Destijds hebben de aanstaande studenten zonder te twijfelen hun handtekening bij het kruisje gezet, want met een pilotensalaris zou die lening later makkelijk kunnen worden afbetaald. Nu blijkt dus echter dat er te weinig banen zijn, waardoor een paar honderd van hen naar dat mooie salaris kunnen fluiten. En dan is die lening opeens een niet te dragen last. Inderdaad een behoorlijk probleem, maar of dat nou de schuld is van de ABN? Dat lijkt me niet.

Ik weet niet of werkloze piloten het nieuws een beetje volgen, maar als ze dat zouden doen, zouden ze beseffen dat hun problemen niet bepaald uniek zijn. Verander in bovenstaand verhaal pilotenopleiding in koophuis en pilotensalaris in instortende woningmarkt en je hebt de situatie van half Nederland.

Toegegeven: die zijn ook allemaal boos op de bank. Maar van piloten mag je aannemen dat ze allemaal intelligent genoeg zijn om te kunnen begrijpen waar ze destijds aan begonnen. Banken doen niet aan liefdadigheid, die willen gewoon hun geld terug. Met rente. Dat kan toch nauwelijks een verrassing zijn?

Erg vreemd dus dat ze nu zo verongelijkt zijn. Je kunt hoog of laag springen, maar een werkloze piloot is echt niet zieliger dan de rest van de 6,8 procent Nederlandse werklozen. Als het aanbod de vraag overstijgt, zit je als aanbieder met de gebakken peren. Dat is marktwerking.

Gelukkig voor de piloten houdt de PvdA niet zo van marktwerking. Zij vinden dat er speciale steun voor de berooide piloten moet komen. Fijne jongens, die PvdA’ers.

Zouden ze binnenkort ook komen met speciale steun voor werkloze postbodes, historici en urologen?