Economie

AIG: Thank you America

10-01-2013 14:41

AIG is een campagne begonnen om de Amerikaanse belastingbetaler te bedanken voor de bail out uit 2008. Ze hebben echter een bijzondere manier om die dankbaarheid te tonen. Zo willen de aandeelhouders van AIG de Amerikaanse overheid aanklagen omdat de afspraken omtrent de bail out te nadelig zouden zijn voor AIG en zijn aandeelhouders. Waarschijnlijk realiseert men niet dat als de overheid niks had gedaan, de aandeelhouders van AIG geen cent van hun aandelen hadden teruggezien. Het bestuur van AIG gaf aan dat ze van plan was om samen met de aandeelhouders de overheid aan te klagen. Het feit dat ze zelf hun handtekening hadden gezet onder de voorwaarden van de bail out van 182 miljard dollar doet er blijkbaar niet toe.

De schaamte voorbij
Het is wel het toppunt van lef om degene die jou de helpende hand heeft uitgereikt recht in het gezicht te spugen. Het is alsof je de brandweer die jouw huis blust aanklaagt voor waterschade. Het is alle schaamte voorbij. Absurder kun je het niet bedenken maar blijkbaar denkt men op Wall Street overal mee weg te komen dus waarom niet. Het meest ironische is nog wel dat AIG midden in zijn “Thank you America” campagne zit. Dan heb je echt ballen van staal om daarna doodleuk te overwegen om diezelfde overheid en belastingbetalers aan te klagen omdat ze het achteraf toch niet zo eens waren met de voorwaarden die aan de bail out verbonden waren.

Het meest lachwekkende en ook wel veelzeggende is dat AIG toch maar afziet van het aanklagen van Uncle Sam. Ze waren blijkbaar verrast door de commotie die ontstond in de VS na het nieuws dat ze serieus overwogen de belastingbetaler als blijk van dank nog een een oor aan te naaien. Ze deden een ‘Jan Hommentje’. Snel die keutel weer intrekken want het zou het imago van AIG kunnen schaden. Je verwacht het niet…

Onaantastbaar
Het is typerend voor de ivoren toren waar veel CEO’s van de financiële sector in zitten. Jan Hommen van de ING was ook stomverbaasd dat er commotie ontstond nadat hij zichzelf en zijn medebobo’s met een bonus beloonde van belastinggeld. Het is de decadentie van Marie Antoinette: “Als er geen brood is waarom eten de mensen dan geen cake?” Zo verwilderd en vervreemd zijn deze mensen van de normale wereld.

Maar de gedachte dat men onaantastbaar is is goed te verklaren. Na de grootste fraude in de geschiedenis is geen enkele Wall Street-bankier de bak in gedraaid. Alleen types als Madoff en andere kleine bankiers die grotere Wall Street-bankiers hadden bedonderd belandden achter de tralies. Maar dit probleem komt niet alleen in de VS voor. Het Libor schandaal is van Europese makerlij en dan met name door de banken in “The City” van London. Maar zelfs als HSBC 6 biljoen dollar uit de boeken houdt om het geld van Al Qaeda en Los Zetas wit te kunnen wassen komt men er vanaf met een tik op de vingers van een schamele 1,9 miljard dollar boete. Foei niet meer doen hoor! Opnieuw belandt niemand in de cel. Het is de totale wetteloosheid die er voor zorgt dat bankiers zich gesterkt voelen in het gevoel dat zij onaantastbaar zijn. Daarom namens AIG en de hele financiële sector: Thank you America...