Business

Topman Capgemini levert zelf (nog) niet in

07-01-2013 15:19

Topman Jeroen Versteeg van consultancy-olifant Capgemini liet vanmorgen een proefballonnetje op. Hij zei in het Radio 1 Journaal dat er een kloof is ontstaan tussen wat mensen kunnen en wat ze verdienen. Seniore werknemers zijn gevraagd 10 procent salaris op te geven. Maar waarom levert Versteeg zelf niet in?

Op de vraag of hij zelf ook wat van zijn salaris inlevert, verslikt Versteeg zich aan de telefoon bij Lara Rense. ‘Daar gaat mijn baas over, het lijkt me niet in het belang daar nu op te reageren.’

Nou, dat lijkt ons nou wél van belang. Waarom  kort de baas – hij zal zeker 2,5 ton verdienen- zichzelf niet? Woordvoerster Madelon Kaspers van Capgemini sputtert door de telefoon: ‘Ik kan d’r niks over zeggen. Dat is iets tussen zijn baas (CEO Paul Hermelin in het Parijse hoofdkantoor) en hem. Daar zullen ze over moeten praten.’

Krijtstrepen

De krijtstrepen van Capgemini moeten wél meteen inleveren is het verzoek. De ingreep wordt gerechtvaardigd vanwege de aanhoudende crisis in het uurtje-factuurtje circuit.

De uurtarieven die het consultancybedrijf beurt lopen enorm terug (soms tot onder niveau ‘loodgieter‘) en de klappen moeten ergens worden opgevangen. Daarom is aan circa 400 oudere werknemers gevraagd 10% salaris in te leveren.

Kaspers: ’We kunnen de werknemers niet dwingen, het is een verzoek en iedereen kan daar op individuele basis een keuze in maken.’

Spekman

Een deel van het ingeleverde geld komt terug bij de jongere werknemers van Capgemini. Zou Hans (‘Nivelleren is een feest’) Spekman de polonaise al hebben ingezet richting het hoofdkantoor in Utrecht?

Versteeg, die van 2000 tot maart 2012 werkte bij zusteronderneming Sogeti en daarna bij Capgemini kwam, zal zich niet slecht laten betalen voor zijn jarenlange ervaring.

Een klein beetje eraf voor het goede voorbeeld, meneer Versteeg? Het is maar een klein verzoekje, we kunnen niemand verplichten, notch, notch!