Business

Carrière RTL Boulevard-advocaat Moszkowicz aan rand van afgrond

19-09-2012 11:26

Het zal de komende dagen niet al te vrolijk zijn in huize Moszko-Jinek. Mr. Abraham Moszkowicz zelf is door Germ Kemper, de deken van de Amsterdamse orde der advocaten, zo snoeihard op de vingers getikt dat Moszko maar beter voorgoed zijn toga aan de wilgen kan hangen. Moszko was niet bij deze uitspraken aanwezig maar zijn advocaat, Gabriel Meijers, noemde de uitspraken van de deken zo ernstig en beschadigend dat “dit zal leiden tot de ondergang van Moszkowicz’ praktijk”. Waarvan maar de vraag is of dat heel onrechtvaardig is, want de beschuldigingen aan het adres van de advocaat/BN’er liegen er niet om.

Vreemde geur
De deken was lekker op dreef met het opsommen van verdenkingen: Moszko heeft een enorm dedain voor zijn cliënten, heeft zich voor 80 procent van zijn zaken cash laten uitbetalen, en er kan volgens de deken worden getwijfeld aan de geschiktheid van Moszko’s rol als advocaat. “Het is een advocaat die lak heeft aan zijn cliënten en regels. Het is bizar dat er bedragen worden ontvangen waar geen kwitantie tegenover staat. Het onderstreept hoe schimmig het allemaal is. Er komt een heel vreemde geur naar boven.”

Maar, de deken vindt Moszko toch weer niet zó evil dat hij het volledig schrappen van zijn advocatenstatus noodzakelijk vindt. “Deze man is bijzonder nonchalant, maar niet slecht. Dat zou hij zijn als hij bijvoorbeeld ook valsheid in geschrifte heeft gepleegd. Wel heb ik nog nooit zoiets meegemaakt als wat ik nu hoor en lees. Dit is uitzonderlijk”, aldus de deken.

Schorsing
Het was niet alleen deze openbare vernedering die de ondergang van de eens zo gevierde strafpleiter zal betekenen. De deken eist namelijk ook een schorsing van één jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk en denkt dat Moszko wel wat heropvoeding kan gebruiken. Daarom moet hij dertig opleidingspunten behalen. Nadat hij zijn financiële zaakjes keurig heeft overlegd uiteraard. En ook dat zal nog wel wat voeten in de aarde hebben, als we de experts mogen geloven.