Business

Minder concurrentie in 2012

08-11-2011 18:51

U krijgt komend jaar minder nieuwe concurrentie, is de verwachting van het ING economisch bureau. Niet dat wij willen meedoen met dit soort semi-professioneel koffiedikkijken en intussen mooie leningen slijten, maar het is toch een nieuwtje dat we u niet wilden onthouden.

In 2011 bedraagt het aantal startende ondernemers rond de 140.000, dat zijn er dan ongeveer 14 procent meer dan in 2010, maar in 2012 verwacht het ING dus dat dit zal dalen. Het economisch bureau raamt het aantal starters dan op 135.000. Een schatting met een natte vinger in de wind want een en ander is gebaseerd op de “verslechterende economische omstandigheden”. Ongeveer net zo goed te voorspellen dus als het weer. Een weekje of twee, dat gaat nog, maar meer dan een jaar vooruit kijken is eigenlijk onzin.

Dan nog even 2011
Goed, even de cijfers voor 2011, daar valt in elk geval wat meer over te zeggen. De meeste starters waren er in de provincies Noord- en Zuid-Holland. Het aandeel starters in de meer afgelegen provincies als Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Zeeland en Limburg ligt onder het gemiddelde. De meeste starters zijn overigens dienstverleners, die kunnen relatief goedkoop een bedrijfje beginnen. Naar verwachting zal binnenkort 60 procent van de starters hieruit bestaan, aldus het ING.